Skip to main content
Oberammergau, Niemcy

Restauracja górska "Die Laberei"

Mierząc wysoko - na 1 686 metrów

Restauracja górska "Die Laberei"
Źródło: Die Laberei
Restauracja górska "Die Laberei"
Transport i instalacja półtoratonowego „lekkiego” urządzenia KESSEL (Źródło: KESSEL)
Restauracja górska "Die Laberei"
Źródło: KESSEL

Profil

Oberammergau, Niemcy
Restauracja i bar
Rozwiązania indywidualne
Z nachyleniem do 42 stopni, "Nordhang" na Laber w pobliżu Oberammergau jest najbardziej stromym oficjalnym stokiem narciarskim w Niemczech. Ta niezwykle stroma lokalizacja stanowi również duże wyzwanie dla górskiej restauracji „Die Laberei” na szczycie. Na wysokości 1 686 metrów, najemcy muszą znaleźć przyjazne dla środowiska rozwiązanie dla odprowadzania tłustych ścieków kuchennych. Ponieważ restauracja jest dostępna tylko za pośrednictwem kolejki górskiej Laber, wszystkie zamówienia muszą być transportowane z wyprzedzeniem gondolą, co wymaga precyzyjnego planowania i kalkulacji, zwłaszcza gdy zmienia się liczba gości. Kompaktowy, wytrzymały i łatwy w transporcie separator tłuszczu był wymagany do rozwiązania odwadniającego, ponieważ musiał być transportowany drogą powietrzną. Firma KESSEL dostarczyła rozwiązanie dostosowane do potrzeb klienta: separator tłuszczu Euro „E+S” M w rozmiarze nominalnym 15 wykonany z tworzywa sztucznego. Model ten waży „tylko” 1,5 tony i zawiera system cyrkulacji, czyszczenia i pompowania, który jest zainstalowany w oddzielnym pomieszczeniu technicznym. Dzięki ręcznie obsługiwanemu urządzeniu do napełniania, tłuszcz i szlam mogą być napełniane do 200-litrowych beczek bez nieprzyjemnych zapachów i transportowane do doliny kolejką górską. Rozwiązanie to zostało specjalnie dostosowane do trudnego terenu i ograniczonej przestrzeni za restauracją.
PDF

Kryteria wyboru

  • Możliwy proces bezodorowego opróżniania i oczyszczania w zamkniętym systemie
  • Bogata oferta usługowa od planowani do eksploatacji instalacji
  • Indywidualne rozwiązania do konkretnych wymagań pomieszczeń/pracy