Skip to main content

Technika odwadniania do dużych, komercyjnych kuchni

Hotel, restauracja a może stołówka? W dużych, komercyjnych kuchniach nie ma miejsca na kompromisy. Dotyczy to w równym stopniu higieny jak i projektowania. Dlatego warto zdecydować się na indywidualne rozwiązania systemowe firmy KESSEL.

Technika odwadniania dla hotelarstwa i gastronomii oznacza szczególne wymagania pod kątem projektowania, montażu oraz konserwacji i eksploatacji. Tam gdzie przetwarzana jest żywność, powstaje dużo ścieków zawierających tłuszcze, a jednocześnie właśnie tam obowiązują najbardziej surowe standardy higieny. Dlatego koniecznością są dobrze przemyślane rozwiązania w kwestii odwadniania. Począwszy od bezpiecznego usuwania wody z powierzchni przy pomocy wanien podłogowych aż po wolno stojące lub zabudowane w ziemi separatory tłuszczu – mamy dla Ciebie wszystkie ważne komponenty, które są przeznaczone do bezpiecznego i niezawodnego odwadniania dużych, komercyjnych kuchni.

Wszystko w jednym miejscu

Jeden system – jeden standard jakości, na którym można polegać. Z poszczególnych komponentów skompletujemy dla Ciebie rozwiązania na wymiar w dziedzinie odwadniania: indywidualnie zaprojektowane, optymalnie dopasowane do siebie i wydajne w eksploatacji.

Odpływ punktowy

Czy w kuchni jest jakieś miejsce, w którym często lub w dużej ilości gromadzą się ścieki? Odpływ punktowy w postaci wpustu podłogowego lub wanny podłogowej stanowi idealne rozwiązanie.

Odpływy szczelinowe i rynnowe

Niezależnie od warunków konstrukcyjnych w budynku, nasze kanały szczelinowe i rynnowe można indywidualnie dostosować dzięki ich różnym długościom i geometrii.

Projektowanie dużych, komercyjnych kuchni z KESSEL

Jakie wymogi dotyczące układu odwadniania musi spełnić Twój obiekt? Wspólnie znajdziemy idealne rozwiązanie.

Sprawdzone rozwiązania systemowe

Jaka jest całkowita długość aneksu kuchennego? Ile dużych urządzeń ma on pomieścić? Czy pomieszczenia mają zakamarki, przez co wymagane są specjalne kształty odpływów? Każda duża, komercyjna kuchnia jest nieco inna. Dlatego wspólnie z Tobą tworzymy koncepcję odwadniania zgodną z indywidualnymi wymogami lokalnymi.

Odpowiednia okładzina podłogowa na każdą okoliczność

Czy kuchnia jest wyłożona kafelkami, czy może ma okładzinę z żywicy epoksydowej. A może konieczny jest remont kuchni? KESSEL zawsze ma dla Ciebie odpowiedni produkt. Dostarczamy różne warianty wpustów podłogowych – z kołnierzem dociskowym, kołnierzem do przyklejania hydroizolacji lub w wersji z kątem połączeniowym płytek.

Odpływ dopasowany do progu

Ustawowa norma DIN 18534-1 nakazuje, by woda nie przenikała z komercyjnych kuchni do sąsiadujących pomieszczeń. Odpływy szczelinowe ze stali nierdzewnej zabezpieczają obszar przejścia zgodnie z normami. Wspólnie znajdziemy dopasowane rozwiązanie, które sprosta wszystkim niezbędnym wymaganiom w zakresie ochrony przeciwpożarowej i bezpieczeństwa pracy.

Prewencyjna ochrona przeciwpożarowa

Podczas pożaru odpływy wody stanowią ryzyko. Dzieje się tak, ponieważ ogień może przedostać się przez rury odpływowe do innych części budynku. Wkład zabezpieczający przed pożarem i dymem Fire-Kit lub uszczelka przepustu rurowego Quick-Fit ze zintegrowaną ochroną przeciwpożarową sprawiają, że możesz aktywnie zapobiegać pożarom. Gdy ogień przedostanie się do korpusu wpustu, zawarta w nim masa ogniochronna automatycznie pęcznieje, zamykając króciec przed dostępem płomieni i dymu – nawet na dwie godziny (klasa odporności ogniowej R 120).

Potrzebne Ci wsparcie?

Służymy radą w kwestiach projektu odwadniania do Twojej dużej, komercyjnej kuchni.
 

+48 71 306 50 42

kessel@kessel.pl